Bel fıtığına hangi bölüm bakar sorusu çoğu hastanın kafasını karıştıran bir sorudur. Çünkü 3 farklı bölümde bel fıtığı ile ilgileniyor. Bu 4 genel cerrahi bölümü, nöroloji bölümü, ortopedi bölümü ve fizik tedavi bölümüdür. Hasta randevu almak istediğinden bu bölümlerden hangisine randevu alacağını şaşırabiliyor. Biz ise şimdi size yapılması gerekenleri net ve akıcı bir şekilde anlatacağız.
Bel fıtığı için ilk defa muayene olacaksanız genel cerrahiye ya da bulunduğunuz yerdeki aile hekimine gidebilir ilk muayenenizi olabilirsiniz. İlk muayeneyi olduktan sonra doktor sizde sizi duruma göre nöroloji, ortopedi veya fizik tedavi bölümlerinden birine sevk edebilir. İlk muayenede sizde gerçekten bel fıtığı var mı yok mu ya da başka bir rahatsızlık mı var o tespit edilmeye çalışılır ve bunun için bazı testler yaptırılır, filmler çektirilir. Doktor sizdeki rahatsızlığı tespit ederse, bel fıtığı tanısı koyarsa sizi yukarıda saydığım bölümlerden birisine sevk eder. Bel fıtığına hangi bölüm bakar sorusunun cevabı aslında sistematik bir cevaptır yani.
Bel Fıtığı oluşumu bel bölgesindeki sinirlerin sıkışması ve katılaşması yoluyla oluşur. Bu yüzden doktor sizden belirli bir süre egzersizler yapmanızı isteyebilir. Ve o süre sonunda yaptığınız egzersizlerin fayda etmiş olup olmadığını öğrenmeye çalışabilir.
Bel fıtığına hangi bölüm bakar sorusuna neredeyse her kişi farklı cevaplar verebilir. Örneğin bazı uzmanlar beyin cerrahisi bölümünden randevu almanızı isteyebilir ama siz yukarıda anlattığımız gibi ilk önce Aile hekiminde ya da genel cerrahi de muayene olursanız, hangi bölüme gitmeniz gerektiğini muayene olduğunuz doktor sayesinde ayrıntılı bir şekilde öğrenebilir, neler yapmanız gerektiğini ayrıntılı bir şekilde öğrenebilir.
Bel fıtığı önemsenecek bir rahatsızlık olduğundan dolayı muayene olduğunuz doktora da dikkat edin. Bazı doktorlar ilk muayeneden hemen sonra ameliyat derler ama ameliyat son tercihtir bunu unutmayın. Eğer ki bel fıtığınız yeni oluşuyorsa ameliyat fayda getirmek yerine zarar getirebilir.