Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?

Halk arasında boyun fıtığı nedir? sualinden çok boyun fıtığı nasıl geçer? sualinin yanıtı merak edilir. En ufak bir ağrıda “Acaba fıtık mı?” düşüncesi oluşması bunun en büyük nedenidir.

Boyun fıtığı, kol, omuz, sırt, kürek kemiği, bel ve hem de bacaklarda şiddeti değişen ağrılara kapı aralayan, kişilerin hayatını negatif istikamette etkileyen bir rahatsızlıktır. Vaktinde tedbir alınmazsa felce kadar ilerleyebilen bu hastalıktan ilk şüphenedilği an uzman bir doktora müracaat edip ağrıların nedeninin fıtık mı, yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandığının belirlenmesi gerekir.

Konu ile yakından ilgili olan bel fıtığı ağrısına iyi gelen yöntemler yazımızı okumak isteyebilirsiniz.

Boyun Fıtığı Rehabilitasyonu ve Egzersizleri

Hastaların hayatlarını olumsuz istikamette etkileyen boyun fıtığı, ilerleme vaziyetine göre değişik yollar ile rehabilitasyon edilebilir. Bu istikametten yeni başlayan yeni başlayan boyun fıtığı ve ilerlemiş boyun fıtığı olarak ikiye ayrılan hastalık derecelerinin rehabilitasyonları de birbirinden farklıdır. Boyun fıtığı hastalık dereceleri ve rehabilitasyon metotlarına aşağıda yer verilmiştir.

boyun fitigi rehabilitasyon

Yeni Başlayan Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?

Çok ilerlememiş, rahatsız olan kişiyi yeni yeni etkilemeye başlamış boyun fıtığı hastalıklarında ilaç destekli egzersizler ile rehabilitasyon uygulanır. Egzersizlerin uygulanması esnasında hastanın ağrı duymaması veyahut zati var olan ağrının en üye indirilmesi için kesinlikle ağrı kesici veyahut adale gevşetici ilaçlar ile desteklenmesi gerekir.

Boyun fıtığı hareketleri, bazı hastaya fizik tedavi şeklinde bir uzman kontrolünde kimi hastaya ise egzersiz olarak hanede uygulaması için verilir. Her iki vaziyette da uygulanan hareketler hemen hemen aynı olup hastalığa kapı aralayan diskin daha önceki haline dönmesi için uygulanır. Bu egzersiz hareketlerinin uygulanması sırasında hastanın yavaş ve nazik bir biçimde hareket etmesi, boynunu çok fazla zorlayacak hareketlerden kaçınması gerekir.

boyun fitigi egzersizleri

Boyun fıtığı tedavisinde en sık uygulanan egzersiz hareketlerinden bazıları aşağıda anlatılmıştır.

  1. Öne doğru eğilmeye direnç hareketi: Her iki el de alna koyulur ve baş öne doğru itilmeye çalışılır. Alında bulunan eller ile öne doğru eğilme engellenmeye çalışılır ve 10’a kadar sayılır, hemen peşinden bekleme pozisyonuna geçilir. Hareket 3 kez tekrarlanır.
  2. Arkaya doğru eğilmeye direnç hareketi: Eller ensede birbirine kelepçelenir ve baş arkaya doğru eğilmeye çalışılır. Eller başın eğilmesine müsaade etmeden bu şekilde 10’a kadar sayılır ve hareket 3 kere tekrarlanır.
  3. Sağa, sola eğilmeye karşı direnç hareketi: Bu hareketlerde de diğer hareketlerde olduğu gibi başın eğilmesine eller ile mani olunmaya çalışılır.Sağ ya da sol elin baş ve yanak bölgesine konulup itilmesi ile yapılen hareket, her iki yan için de 3 defa tekrarlanır.

Klasik boyun fıtığı egzersizlerinden olan bu hareketler ile kişilerin giderek ağrılarının azaldığı ve hatta tamamiyle iyileştikleri görülür.

İlerlemiş Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?

İleri düzeye yükselmiş boyun fıtığının tedavisinde vaziyete göre ilk başlarda egzersiz ya da ilaçla tedavi uygulanabilir. Bu tedavilere cevap vermeyen ya da kişilerde felce kapı aralayacak büyüklükte boyuta gelen boyun fıtığında cerrahi müdahale ile tedavi uygulanır.