Çene Ağrısının Sebepleri

Tüm bir gün boyunca çene eklemini ne kadar kullandığınızı hiç düşündünüz mü? Konuşmak, esnemek, yutkunmak, nefes alma derken iki bin gibi bir sayının üzerinde kullandığımız çene eklemlerimizin bazı hasarlar alması sonucu çene ağrısı oluşmaktadır. 

Çene ağrısı ağzınızı açtığınızda eklem seslerini duymak, çiğneme esnasında tutukluk ve hareketsizlik, ağız açmakta zorlanmak şeklinde görülmektedir. Alanında uzman olan diş hekimleri, fizik tedavi doktorları ve plastik cerrahi tarafından çene ağrısı için çeşitli yöntemler geliştirilmektedir. Bu sayede beslenmek ve solumak gibi yaşamak için gerekli olan hayati fonksiyonların sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Çene Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Çene ağrısı sebepleri arasında eğer sürekli olarak başınızı öne doğru eğerek duruyorsanız bu durumda oluşan duruş bozukluklarından dolayı yaşanmaktadır. Diş ve diş etlerindeki hastalıklar, dişleri sıkmak, tırnak yemek, gıcırdatmak ve yalnızca tek taraflı olarak çiğnemek çene ağrısı için temel nedenlerdendir

cene agrisi nedenleri

Genellikle uyku sırasında diş sıkması meydana geldiği için, bunun farkında olunması mümkün olmadığından dolayı bu ihtimal üzerinde durulmamaktadır. En çok karşılaşılan tablo ise bu şekildedir. Ayrıca çene etrafı için fazla soğukla karşı karşıya kalınması, iltihaplı romatizma hastalıkları, sigaradan dolayı kanser, sakız çiğneme alışkanlığının da ağrılara neden olduğu bilinmektedir.
Yukarıdaki sebeplerden dolayı çene ağrısı, ağzın kayması, çeneden başlayıp yüzde dağılan ağrılar olarak görülmektedir. Bu gibi durumlarda ilk yapmanız gereken doktora başvurmaktır. Doktorun tavsiyesi üzerine evde uygulayacağınız bazı egzersizler ile çene ağrısı tedavisi olabilirsiniz. Daha ağır vakalarda fizik tedavi, psikolojik terapiler, çene eklemlerinde gevşetme ve kilitlenmesi durumunda açmak için birtakım tedaviler uygulanmaktadır.
Özellikle uyku sırasında ağızlık takmak bir çözümken, eğer çene ağrısı nedeni olarak kalıcı bir hasar oluşmuşsa bu ancak protez ile iyileştirilebilir.

Çene Ağrısı Nasıl Önlenir?

cene agrisi nasil onlenir

Çene ağrısının hatalı bazı davranışları sürekli tekrarlamamız sonucunda oluştuğunu belirtmiştik. İşte bunlardan uzak durmanız halinde çene ağrısını önleyebilirsiniz. Bunların hangileri olduğunu ve nasıl davranmak gerektiğini yeniden bir kez daha inceleyelim. Çene ağrısına maruz kalmamak için öncesinde duruşunuzu düzeltmeniz, ağzınız kapalıyken dişlerinizin açık olması, iki taraflı çiğnemek, diş gıcırdatmamak, ilaç tedavisi ve sert besinlerle dişleri zorlamamak şeklinde önlemler alınabilir.