Erken doğum, hamile bir kadının 37 haftalık gebeliğe ulaşmadan önce düzenli kasılmalar almasıdır. Bu düzenli kasılmalar serviksin 37 haftadan önce açılmasına neden olur. Bazen rahim ağzınız herhangi bir kasılma olmadan bile 37 haftadan önce açılabilir. Bu, bebeğin erken doğumuna neden olabilir. Ancak her erken doğum, bebeğin erken doğumuna yol açmaz.
Erken doğum yaşayan kadınların% 50’sinden fazlası bebeği ancak 37 hafta veya daha uzun bir süre sonra doğurmuştur. Bazen birçok komplikasyon nedeniyle erken doğumlar da planlanmaktadır. Bu sadece daha kötü koşullarda olur, çünkü bu vakalar genellikle çok nadirdir. Erken doğumlar, suyunuz erken geldiğinde de olur.
Bu nedenle, erken doğum belirtilerinin farkında olmak ve yardım için doğum uzmanınızı ziyaret etmek iyidir. Aşağıdaki durumlarda doğum uzmanınızı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
- Herhangi bir karın ağrısı yaşarsanız, özellikle adet krampları gibi,
- Devam eden kasılmalar yaşarsanız,
- Pelvik bölgenizde baskı yaşarsanız veya ani bel ağrısı yaşarsanız.
- Her zamanki vajinal akıntıdan daha fazlasını fark ederseniz, özellikle mukus benzeri ise veya akıntı pembemsi renkte olsa bile doktorunuza acele etmelisiniz.
Doktorunuzu doğru zamanda ziyaret etmek bebeğin erken doğum şansını bile azaltabilir. Bazen bu semptomlar kafa karıştırıcıdır ve normal ağrılara çok benzeyecektir, ancak daha güvenli tarafta olmak için normalden farklı bir şey bulursanız doktorunuza danışmanız önerilir.
Erken doğumların sayısı yıllar içinde önemli ölçüde azalmış olsa da, 10 bebekten yaklaşık 1’i erken doğmaktadır. Prematüreler çok daha az ağırlıkta doğarlar ve her prematüre farklıdır. Her prömiyerin ciddi sağlık sorunları olması zorunlu değildir. Ancak olgunlaşmamış bağışıklık sistemi ve vücut parçaları nedeniyle özel bakıma ihtiyaç duyarlar ve enfeksiyonlara karşı oldukça eğilimlidirler. Bu yüzden yoğun bakımda tedavi edilmeleri gerekiyor. Bu nedenle, erken doğmuş bir bebeği doğuruyorsanız, mükemmel peramtüre bebek bakımı sağlayan bir hastaneyi tercih edin. Çünkü hassas küçük şampiyonun özel bir bakıma ihtiyacı var.
Yoğun bakımın yardımıyla, çok erken doğmuş bebekler bile hayatta kalabildiler. Preterm bebeklerin enfeksiyonlara daha yatkın olmasının yanı sıra sarılık, Anemi, apne gibi solunum problemleri gibi birçok sağlık problemi riski de vardır. Diğer vücut organlarının anormal veya kısmi büyümesinden kaynaklanan problemler. Ancak, preterm bebeklerin tüm olasılıklarla savaştığı ve daha sonra uygun bakım yardımı ile sağlıklı ve normal bir bebek olarak geliştiği birçok vaka vardır.
Erken doğum neden olur ve sebepleri hakkında yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.