Türk toplumunun en yaygın hastalıklarının medyada diyabet başka bir deyişle şeker ve kolesterol gelir. Peki kolesterol baş ağrısı yapar mı? Bu suali cevaplayabilmek için evvela kolesterolün ne olduğu ve belirtileri bilinmelidir. Kolesterol yağ muhtevalı besinlerden ele geçirilen vücudun yapı taşlarından birisi olan yağların bir çeşididir. Vücutta hormon imalatı, safra üretimi gibi pek çok hayati işlevlerin temelini oluşturabilir. Ancak her şeyde olduğu gibi fazlası ciddi meselelere sebep olmaktadır.

Pek çoğumuzun kan analizlerinden bildiği HDL, LDL değerleri aslında vücutta kolesterol taşınımında rol oynayan moleküllerdir. HDL iyi huylu kolesterolü tanımlar başka bir deyişle dokularda bulunan fazla kolesterolü felaket için karaciğere getirir. LDL ise kötü huylu kolesteroldür o ise dokulara kolesterol taşır.İşte bu yüzden kolesterol hastalarında ciddi LDL artışı gözlenmektedir.
Asıl sorumuz olan kolesterol baş ağrısı yapar mı? ya gelirsek kolesterol artışı direk olarak baş ağrısına kapı aralamaz. Kolesterol artışına bağlı olarak oluşan ‘ateroskleroz’ olarak bilinen damar tıkanması neticesi oluşabilecek damar tıkanıklıkları ciddi baş ağrılarına sebep olabilir. Kabaca tarif edilmesi gerekirse ateroskleroz; damar epitel dokusunun altında birikmeye başlayan kolerterol ve kan hücrelerinin giderek damar epitelini parçalayıp damar lümeninde birikmesi neticesi damar tıkanıklığı olarak tanımlanabilir. Damar içerisinde oluşan plakların hem kan akımını azaltması neticesi hem de dokudan kopup daha ince damarları tıkaması neticesi ciddi uzuv hasarlarına yol açar.
Kolesterol baş ağrısı yapar mı? sualinin yanıtı işte burada yatmaktadır. Beyine giden damarlardaki tıkanıklık neticesi kısmi veyahut total kan akımının kesilmesi neticesi oluşan doku oksijenlenmesinin azalması nedeniyle baş ağrıları oluşabilir. Doku oksijenlenmesinin tamamiyle kesilmesi neticeninde beyin dokusu ölüme gider ve işlevlerini kaybeder. Pıhtının tıkadığı damarın lokalizasyonuna göre ciddi yerel felçler ve hem de ölümle sonuçlanabilir. Kolesterol rizikosu taşıya ve belli bir yaşa erişmiş olan herkesin saldırgan seyirli baş ağrıları neticesi kesinlikle tezlikle hekime müracaat etmeleri önerilir. Küçük tedbirlerin ve vaktinde yapılan müdahalelerin hayat kurtarıcı olacağı unutulmamalıdır.